13.10.2017

Společnost Bayer podepsala dohodu o prodeji vybraných obchodních aktivit Crop Science společnosti BASF za 5,9 miliard EUR.

• Balík zahrnuje globální obchod s glufosinátem amonným a vybrané aktivity v oblasti osiv
  • Aktiva generovala v roce 2016 celkové prodeje ve výši 1,3 miliardy EUR
  • Prodej je podmíněn úspěšným uzavřením akvizice společnosti Monsanto ze strany společnosti Bayer
  • Společnost BASF se zavázala zachovat zaměstnání pro všechny převedené stálé zaměstnance po dobu nejméně tří let po uzavření převodu

Leverkusen, 13. října 2017 – Vzhledem k plánované akvizici společnosti Monsanto podepsala společnost Bayer dohodu o prodeji vybraných podniků Crop Science společnosti BASF za 5,9 miliardy EUR. V roce 2013 tvořila aktiva, která jsou určena k prodeji, čistý obrat ve výši přibližně 1,3 miliardy EUR. „K řešení potenciálních regulačních problémů přistupujeme aktivně a naším cílem je podpořit úspěšné uzavření transakce zahrnující společnost Monsanto“, vysvětlil Werner Baumann, výkonný ředitel společnosti Bayer AG. „Současně jsme potěšeni, že jsme ve společnosti BASF našli silného kupce pro naše obchodní aktivity, který bude i nadále řešit potřeby pěstitelů a nabízet našim zaměstnancům dlouhodobé vyhlídky.“ Transakce podléhá regulačním schválením a také úspěšnému uzavření akvizice společnosti Monsanto ze strany společností Bayer.

Aktiva, která mají být prodána, zahrnují globální obchodní aktivity s glufosinátem amonným společnosti Bayer a související technologii LibertyLink ™ pro toleranci k herbicidům, což jsou v podstatě všechny obchodní aktivity s polními osivovými plodinami společnosti, jakož i příslušné možnosti v oblasti výzkumu a vývoje. Obchodní aktivity týkající se osiv, které jsou odprodávány, zahrnují globální obchod s osivy bavlny (kromě Indie a Jižní Afriky) a osivy řepky a sóji v Severní Americe a Evropě. Transakce zahrnuje převod příslušného duševního vlastnictví a zařízení a rovněž více než 1 800 zaměstnanců především ve Spojených státech, Německu, Brazílii, Kanadě a Belgii. V rámci dohody se společnost BASF zavázala zachovat všechny trvalé pozice za stejných podmínek po dobu nejméně tří let po uzavření transakce.

„Jsme velmi vděční našim zaměstnancům, kteří v průběhu let hráli klíčovou roli v úspěchu těchto obchodních aktivit,“ řekl Baumann. „Zároveň jsme si vědomi potřeby řešit určité překrývání v kombinovaném produktovém portfoliu společností Bayer a Monsanto.“ Společnost Bayer dále pečlivě spolupracuje s příslušnými orgány s cílem ukončit plánovanou akvizici společnosti Monsanto plánovanou na počátek roku 2018.

„Díky této akvizici získáváme příležitost k nákupu vysoce atraktivních aktiv v klíčových plodinách a na klíčových trzích. Těšíme se na růst těchto inovativních a ziskových obchodních aktivit a na uvítání zkušeného a obětavého týmu v oblasti ochrany plodin, osiv a jejich rysů. „Tyto obchodní aktivity jsou vynikajícím řešením pro portfolio společnosti BASF Group,“ řekl Dr. Kurt Bock, předseda výkonný ředitel společnosti BASF SE.

„Velmi mě těší, že si společnost Bayer vybrala nabyvatele ve společnosti BASF, který, stejně jako naše společnost, přikládá velký význam společenskému partnerství a váží si svých zaměstnanců. Vítám skutečnost, že společnost BASF se zavázala nabídnout našim kolegům srovnatelné pracovní podmínky,“ uvedl Oliver Zühlke, předseda Rady ústředních závodů společnosti Bayer.

Společnost Bayer bude nadále vlastnit, provozovat a udržovat tyto obchodní aktivity až do ukončení tohoto prodeje. Po ukončení plánované akvizice společnosti Monsanto bude společnost Bayer nadále aktivní ve stejných oblastech v rámci současných programů, produktů a nabídek společnosti Monsanto.

Základní nákupní cena ve výši 5,9 miliardy EUR vylučuje hodnotu jakéhokoli čistého pracovního kapitálu a bude podléhat obvyklým úpravám při uzavření, včetně hodnoty veškerých zásob převedených na společnost BASF. Společnost Bayer použije čistý výnos z ohlášeného prodeje, aby částečně refinancovala plánovanou akvizici společnosti Monsanto. Po uzavření transakce poskytne společnost Bayer aktualizované informace o celkových očekávaných synergiích z akvizice společnosti Monsanto.

BofA Merrill Lynch a Credit Suisse působí jako finanční poradci společnosti Bayer. Právními poradci společnosti Bayer jsou Sullivan & Cromwell, Dentons, Cohen & Grigsby and Redeker, Sellner & Dahs.

Kontakt:

Christian Hartel, phone +49 214 30-47686

Email: christian.hartel@bayer.com

Dr. Rolf Ackermann, Tel.: +49 214 30-41782

Email: rolf.ackermann@bayer.com

Pro více informací přejděte na www.bayer.com.

ha                  (2017-0318E)

Výhledová sdělení

Některá prohlášení uvedená v tomto sdělení mohou představovat „výhledová sdělení“. Skutečné výsledky se mohou významně lišit od těch, která jsou předpokládané nebo předpovídané ve výhledových sděleních. Některá prohlášení uvedená v tomto sdělení mohou představovat „výhledová sdělení“. Skutečné výsledky se mohou významně lišit od těch, která jsou předpokládané nebo předpovídané ve výhledových sděleních. Faktory, které by mohly způsobit významné odlišnosti skutečných výsledků, zahrnují následující: nejistoty ohledně načasování transakce; možnost, že strany nemusí být schopné dosáhnout očekávaných synergií a provozní efektivity při fúzi v očekávaných časových rámcích nebo vůbec a úspěšně integrovat operace společnosti Monsanto do provozu společnosti Bayer; tato integrace může být obtížnější, časově náročnější nebo nákladnější, než se očekávalo; příjmy po transakci mohou být nižší, než se očekávalo; provozní náklady, ztráta zákazníků a narušení obchodních aktivit (včetně, bez omezení, potíží s udržováním vztahů se zaměstnanci, zákazníky, klienty nebo dodavateli) mohou být po oznámení transakce větší, než se očekávalo; ponechání některých klíčových zaměstnanců společnosti Monsanto; rizika spojená s přerušením pozornosti ze strany vedení v důsledku probíhajících obchodních operací souvisejících s transakcí; podmínky pro dokončení transakce nemusí být splněny nebo regulační schválení požadovaná pro transakci nelze získat za očekávaných podmínek nebo podle očekávaného harmonogramu; schopnost stran splnit očekávání týkající se načasování, dokončení a účetních a daňových postupů při fúzi; dopad refinancování úvěrů uzavřených pro transakci, dopad zadlužení vzniklého společnosti Bayer v souvislosti s transakcí a možný dopad na hodnocení zadluženosti společnosti Bayer; účinky kombinace obchodních aktivit společnosti Bayer a společnosti Monsanto, včetně kombinované budoucí finanční situace společnosti, provozních výsledků, strategie a plánů; další faktory uvedené ve výroční zprávě společnosti Monsanto na formuláři 10-K podané u SEC pro fiskální rok končící 31. srpna 2016 a další podání společnosti Monsanto u SEC, které jsou k dispozici na adrese  http://www.sec.gov { ut2} a na internetových stránkách společnosti Monsanto na adrese  www.monsanto.com  a další faktory projednávané ve veřejných zprávách společnosti Bayer, které jsou k dispozici na internetových stránkách společnosti Bayer na adrese  www.bayer.com . Společnosti Bayer a Monsanto nepřebírají žádný závazek aktualizovat informace v tomto sdělení, pokud zákon nestanoví jinak. Čtenáři jsou upozorněni, aby přehnaně nedůvěřovali těmto výhledovým sdělením, která jsou platná pouze k datu tohoto sdělení.